Xerrades

La probabilitat: una eina per modelar la incertesa — Xavier Bardina (UAB)

Cada dia de la nostra vida hem de prendre decisions en situacions d’incertesa. Per modelar aquestes situacions, que poden donar diferents resultats, els matemàtics hem desenvolupat la Teoria de la Probabilitat.
Quan ens posem a calcular probabilitats, però, veiem que sovint la nostra intuïció falla i el resultat no és el que, a priori, esperàvem.
En aquesta xerrada farem un passeig per alguns dels problemes clàssics de la probabilitat, veurem alguns resultats sorprenents i plantejarem algunes paradoxes d’aquesta teoria.


Les Matemàtiques de les poblacions — Silvia Cuadrado (UAB)
La dinàmica de poblacions és la branca de la biologia que estudia com les poblacions canvien amb el temps plantejant-se preguntes com: podem predir com creixerà una població de bacteris? I quina serà la població d’un cert país d’aquí a deu anys? Acabarà una població de depredadors amb les seves preses? S’estendrà una malaltia contagiosa? Cal vacunar a tota la població?
En aquesta xerrada veurem com podem trobar respostes a aquestes preguntes amb matemàtiques sorprenentment senzilles.Euclides i el xifrat de la clau compartida, la multiplicació del camperol rus i l’intercanvi de claus — Jordi Pujolàs (UdL)
En aquesta xerrada ens aproparem a veure com els ordinadors fan servir dos dels algorismes aritmètics més antics que es coneixen (l’algorisme d’Euclides i el mètode del camperol rus, també dit dels antics egipcis) per a establir comunicació entre dues parts (fent servir criptografia de clau pública) i per a xifrar-la (fent servir criptografia de clau compartida).


Activitat per a professorat: Pensament computacional amb Snap! — Raül Fernández (INS Vidreres)
En aquesta xerrada introduirem la nova eina educativa Snap!, i apendrem a utilitzar-la en algunes situacions molt útils. Es recomana portar l’ordinador propi per tal de poder utilitzar el programa in situ, i poder realitzar algunes activitats relacionades.

Desplaçat dalt de tot